Schooltuin weer opgestart in Molenhoek.
2021-01

Gerard, Bert, Joy en kinderen aan het werk in de schooltuin.

zat. 20 maart 2021  

Op de eerste officiŽle lentedag in 't jaar 2021 liet de zon zich volop zien op het volkstuincomplex Middelwaert. Prima weer om de schoolmoestuin te helpen ontwaken uit de winterslaap. Leerlingen die dit jaar de grondbeginselen van het tuinieren worden bijgebracht, hebben samen met hun ouders de handen uit de mouwen gestoken. Omdat nog steeds kans bestaat op besmetting werd er gewerkt in drie shifts van elk een uur. Het spitten en tegelijkertijd onderwerken van mest was de opdracht, evenals het leggen van de paden met trottoirtegels als perceelafscheiding. Het aanharken van de twaalf perceeltjes gebeurde door de kinderen en de eerste boontjes werden in potjes gepoot en in de kas weggezet.

Op het einde van de ochtend lag alles er keurig bij en konden de leerlingen dinsdag 23 maart (19 leerlingen) en woensdag (10 leerlingen) direct aan de slag met het zaaien van spinazie en poten van de vroege aardappelen. Gedurende het jaar, telkens de dinsdag en woensdag, doen de leerlingen kennis op over hoe je het perceel in moet delen, leren ze samenwerken (vier kinderen per perceel), verschillende groentesoorten van elkaar te onderscheiden, wat gezonde voeding is en processen als kringlopen in de natuur. Zoín eerste werkdag is tevens een mooie gelegenheid om met ouders en leerlingen kennis te maken. Door de begeleiders van de schooltuin was bovendien voor koffie, thee, limonade en koek gezorgd.

Er wordt momenteel gewerkt aan een project om schooltuinen in Nederland te bevorderen. In Molenhoek kan volgens Simon Groot, de initiatiefnemer van platform Schooltuinen Nederland, de schooltuin dienen als iconisch voorbeeldproject voor schooltuinen in Nederland. Simon Groot uit Enkhuizen is een zaadveredelaar met wereldnaam. In 2019 werd hem de prestigieuze World Food Prize toegekend, ook wel de "Nobelprijs voor landbouw en voeding genoemd". Kijk verder op Food Prize 2019
Volgens Simon Groot hebben alle kinderen hebben recht op een schooltuintje. Enkhuizen is ook de plaats waar nu, naar ons voorbeeld, een schooltuin is aangelegd. Daar worden docenten geschoold in het opzetten en begeleiden van schooltuinen.

Tekst/foto: Bert Janssen.

Vorig verslag schooltuin (18 juni 2020).